'Met de gebruikelijke lesmethoden - hoe degelijk doordacht en verantwoord ook – kreeg ik als beginnend docent het vonkje voor de taal niet overgebracht. In de loop van de jaren ben ik zelf dingen gaan bedenken die ik ‘taalbijters’ noem. Leuke, speelse opdrachten om energie op te wekken bij de leerlingen. Ik zet ze in als de klas futloos binnenkomt, of juist als beloning om de les mee te eindigen als ze goed hebben gewerkt. Soms gebruik ik ze ook om een nieuw thema aan te snijden.
Mijn collega’s maken ook graag gebruik van mijn lesideeën. Zo is het idee ontstaan om ze in een boekje te zetten. Ik ben er ontzettend trots op.
Je kunt er naar eigen inzicht mee aan de slag. Soms kies ik een ‘taalbijter’ die echt aansluit bij waaraan we deze lesperiode werken. Een andere keer kies ik juist voor even iets heel anders. Afwisseling doet wonderen. De leerlingen zelf een keuze laten maken, werkt ook heel goed.
Leerlingen wisselen hun producten uit, of maken een opdracht lekker voor zichzelf. Ik geef geen cijfers, alleen feedback. En ik spreek mijn bewondering uit. Het doel blijft: plezier in de Nederlandse taal vinden. Want wanneer je ziet dat bij je leerling een ‘sprankeling’ ontstaat, weet je (weer) waarom je trots kunt zijn op je vak.
Waarom Taalbijters?
Taalbijters geven energie. Je kunt ze goed gebruiken om speels een thema te starten.
Je kunt alle taalbijters naar eigen inzicht verbreden of verdiepen. En ook versimpelen.
De meeste Taalbijters kun je in 10 tot 20 minuten doen. Sommige zijn geschikt om een hele les mee te vullen.
Taalbijters zijn kant-en-klaar. Het is bij elke les superduidelijk wat jij moet doen en of je iets moet voorbereiden.
Alles komt aan bod: taalverrijking, lezen, schrijven, spreken en literatuur.
Taalbijters zijn vooral geschikt voor de bovenbouw van havo en vwo.
Taalbijters zijn gewoon handig om achter de hand te hebben. Dan sta je nooit met je mond vol tanden.
Maak nu kennis met Taalbijters. Neem eerst een kijkje in het boek.